Werkwijze

Het vastleggen van verhalen op cd is, in tegenstelling tot het maken van een levensfilm of levensboek, erg laagdrempelig. Vaak ervaren mensen de aanwezigheid van een camera als hindernis om vrij te praten en het samenstellen van een levensboek kan veel tijd in beslag nemen. Het opnemen van een levens-cd kost relatief weinig tijd. Voor het opnemen van de levens-cd gebruik ik professionele geluidsopname-apparatuur, voor een zo hoog mogelijke kwaliteit. Niets is storender dan een opname met veel ruis, hinderlijke achtergrondgeluiden of onverstaanbare gedeeltes. U kunt zowel voor uzelf als voor iemand anders een aanvraag doen voor het vastleggen van een levensverhaal. Uiteraard kan dat laatste alleen met toestemming van de betreffende persoon.

Stappenplan:

Kennismakingsgesprek
Voordat we aan het vastleggen van het levensverhaal beginnen, maken we een keer rustig en vrijblijvend kennis. We bespreken uw wensen, zoals de mogelijke gespreksonderwerpen en de lengte van de opname. U kunt aangeven of u het fijn vindt om gestuurd te worden door mijn vragen, of dat u zelf grotendeels de lijn van het gesprek wilt bepalen.

Opname
Mocht u na het kennismakingsgesprek inderdaad door willen gaan met het opnemen van uw levensgeschiedenis, dan maken we een afspraak voor een opnamemoment. De opname kan gewoon in uw vertrouwde omgeving plaatsvinden en zal een kleine twee uur duren. In totaal komt er 70 minuten op cd, tenzij u aangeeft graag meer tijd uit te willen trekken voor uw verhaal. Dan kunnen we de mogelijkheden van een dubbel-cd bespreken. Mocht u na afloop van de opnames het gevoel hebben belangrijke elementen uit uw verhaal vergeten te zijn, kunnen we een afspraak maken voor nog een opnamesessie. Achteraf kunt u ook aangeven als u bepaalde stukken niet geschikt vindt voor op de cd.

Montage
In de montage verwijder ik eventuele storende geluiden, dubbelingen of fragmenten die u er graag uit wilt hebben. Gebeurtenissen kunnen eventueel in een chronologische volgorde worden geplaatst. Ook verdeel ik de opname in verschillende ‘hoofdstukjes’, en deel die in in tracks op de cd.

Eindresultaat
Als de montage af is ontvangt u drie cd’s, voorzien van een hoesje met een fraaie vormgeving, en eventueel een cd-boekje met foto’s. In overleg kunnen er meer cd’s gemaakt worden.

Extra opties: gebruik van foto’s en muziek
Mijn ervaring leert dat mensen vaak baat hebben bij gebruik van foto’s en/of muziek bij het oproepen van herinneringen. Door de foto’s van vroeger erbij te pakken, of door samen naar muziek van vroeger te luisteren, komen verhalen makkelijker boven. Als bepaalde muziek erg belangrijk is geweest in uw leven, kan deze verwerkt worden in uw verhaal. Als u foto’s gebruikt bij het vertellen van uw levensverhaal, kunnen deze foto’s in een cd-boekje worden verwerkt om uw levensverhaal te illustreren. Voor zowel de foto’s als de muziek geldt: het gebruik is afhankelijk van uw wensen en uw verhaal.